DOLAR 32,3907 -0.15%
EURO 34,7789 0.09%
ALTIN 2.434,78-0,15
BITCOIN 2017980-2.59979%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bekçiler Haftada Kaç Saat Çalışır? Bekçi Çalışma Saatleri 2024

Bekçiler Haftada Kaç Saat Çalışır? Bekçi Çalışma Saatleri 2024

ABONE OL
Nisan 21, 2024 20:09
Bekçiler Haftada Kaç Saat Çalışır? Bekçi Çalışma Saatleri 2024
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bekçiler haftada kaç saat çalışır konusunu inceleyeceğimiz bu bölümde bekçi çalışma saatlerinededeğineceğiz. Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunda bekçilerin çalışma saatleri hakkında birtakım bilgiler yer almaktadır. Bu kanunun 12. maddesi yani “Çalışma Saatleri” başlığı altında verilen bilgiler şu şekildedir.

Madde 12’ye göre çarşı ve mahalle bekçilerinin ortalama çalışma süresi haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Asayiş ve emniyetin gerektirdiği çeşitli zamanlarda bu süre arttırılabilir. Ancak arttırılan süre için bekçiye haftada bir gün istirahat verilmesi gerekir. Bekçilerin günlük çalışma saatleri, güneşin batış saatinden doğuş saatine kadar olan zamandadır. Bu saatler arasında bekçiler görevlerinin başında olmalıdır.

Bekçi Çalışma Saatleri Arttırılabilir Mi?

Yukarıda belirttiğimiz saatler haricinde herhangi bir çarşı ve mahalle bekçisi çeşitli güvenlik prosedürleri haricinde çalıştırılamaz. Bekçilerin ek olarak halkın güvenliğine ilişkin çalıştırılmasını etkileyen bazı temel unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulur.

Bekçi çalışma saatlerine yönelik olan maddenin 1. fıkrasında “Güvenlik ve kamu düzeni gerektirdiğinde dinlenme süresi uzatılabilir, ancak bir günlük dinlenme süresi sağlanmalıdır” hükmü yer almaktadır. Diğer bir deyişle; ilgili maddelerin ve fıkralarının özellikleri açık, kesin ve anlaşılır olmalıdır; ne yazık ki Türkiye’nin birçok ilinde bekçiler haftada 40 saatten fazla çalışmaktadır, çünkü emniyet ve asayişin gerektiği durumlar üstü kapalı bir şekilde anlatılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti hukukun üstünlüğüne tabi bir ülkedir; doktrinde hukukun üstünlüğünün unsurlarından biri de “kararlılık” ilkesidir. Bu ilkeye göre, yasal hükümler, ne kişilerin ne de yürütmenin şüphe ve tereddüt yaratmaması için “açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir” olmalı ve ayrıca keyfi davranışlara karşı güvenceler içermelidir.

Aynı zamanda, özel bir durumda bir hukuk terimini anlamak için yorum yapılması gerekiyorsa, hukuk terimi, alanında uzman hukuk bilgisine ve tecrübesine sahip yargı personeli tarafından yorumlanmalıdır. Ulusal Personel Başkanlığı gibi kurumlar bile sadece görüş bildirebilir ve Ombudsman gibi denetleyici kurumlar sadece tavsiyelerde bulunabilir.

Egm ve benzeri kurum ve kuruluşlar. Diğer devlet kurumları kanunu yorumlayamaz ve tavsiyelerde bulunamaz. Bu kurumların kanunları yorumlaması değil, uygulaması gerekir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.